kovász
WCS Hirdetés
Web Creator Studi

Felelős Gasztrohős az Élelmezési Világnap alkalmából

Október 16-án ünneplik világszerte az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmezésbiztonságra, az egészséges táplálkozás fontosságára és a fenntartható élelmiszerrendszerek kialakítására. Ehhez kapcsolódva a Felelős Gasztrohős kampányt indít, melynek keretében kovász, kombucha, illetve vízkefír-gombák egymással való megosztására hívják az embereket.

kovász

Ahogyan számos országban, úgy Magyarországon is egyre nagyobb kihívást jelent, hogy mindannyian jó minőségű és fenntartható módon előállított élelmiszerhez jussunk. A Felelős Gasztrohős ezért indítja el az „Oszd meg a kombuchád! Oszd meg a kovászod!” című felhívását az Élelmezési Világhoz kapcsolódóan.  A kampány lényege, hogy minél többen osszák meg egymással saját kovászukat, kombucha kultúrájukat vagy vízkefir-gombáikat, ezzel segítve a helyi közösségek önellátóbbá válását és az otthoni fermentálás elterjedését. Ezek az élő mikroorganizmus-kultúrák nemcsak finom és egészséges élelmiszerek alapjai, hanem a közösségi tudásmegosztás és a fenntartható szemlélet szimbólumai is.

Az utóbbi években egyre többet hallhatunk ezekről a saját nevelésű kultúrákról, de talán még nem elég ismertek. A kovász egy élő mikroorganizmus-kultúra, amely vízből és lisztből áll, és a kenyér természetes erjesztéséhez szükséges. A kovászos kenyér lassabban készül, de könnyebben emészthető, hosszabban eltartható, és kevesebb adalékanyagot igényel. Egy aktív kovász évekig is élhet, és számos családban generációk óta öröklődik.

Felelős Gasztrohős
Hands of an unknown woman close transparent glass jars with pure sweet golden honey with a rubber lid, standing on a large white wooden table and next to a small saucer with a wooden spoon

A kombucha fermentált tea, amelyet egy különleges baktérium- és élesztőkolónia (SCOBY) segítségével erjesztenek. Természetes probiotikumokat, antioxidánsokat és szerves savakat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az emésztésre és az immunrendszerre. A vízikefír egy enyhén szénsavas, gyümölcsös ízű ital, amely vízben oldott cukor és egy úgynevezett vízkefír-kristály nevű szimbiotikus kultúra segítségével készül. Kiváló alternatíva lehet a cukros üdítők helyett, miközben szintén hozzájárul a bélflóra egészségéhez. Ezeknek a kultúráknak a termesztése rendkívül egyszerű és költséghatékony, a boltokban pedig viszonylag drágán lehet hozzájuk jutni.

Ezért indítja a Felelős Gasztrohős a felhívást az egymás közötti megosztásra.

Ha adunk valakinek egy adag kovászt vagy egy kombucha gombát, azzal nemcsak élelmiszert adunk, hanem tudást, felelősséget és lehetőséget is. Ez a kampány arról szól, hogy közösen is tudunk tenni egy fenntarthatóbb jövőért.” – mondta Lehel Zsuzsanna, a Felelős Gasztrohős Alapítvány vezetője.

A kampányhoz egy Facebook-esemény is kapcsolódik, ahol a résztvevők gyakorlati útmutatókat, tippeket és biztonsági tanácsokat találnak a házi fermentálással kapcsolatban. Az esemény célja, hogy a kampány során legalább 500 új háztartásba jusson el valamilyen kultúra – akár baráti, akár online kapcsolatok révén.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1047854103972999

A kampány szorosan kapcsolódik az Európai Éghajlati Paktum (European Climate Pact) célkitűzéseihez, amely a helyi közösségek szerepét hangsúlyozza a klímaváltozás elleni fellépésben. A közösségi alapú élelmiszertermelés, mint például a fermentálás és a tudásmegosztás kis lépésnek tűnhet, de hozzájárul a hosszú távú élelmezési önrendelkezéshez és az éghajlati alkalmazkodáshoz.

Így neveld a kovászodat!

kovász

A kovászod élő kultúra, amit gondoznod kell, hogy erős és aktív maradjon. Mindig lisztből és vízből kap táplálékot, amit rendszeresen – általában naponta vagy kétnaponta – kell frissítened. (1/1/1) A legjobb, ha minden etetéskor ugyanannyi lisztet és vizet adsz hozzá, így kiegyensúlyozott marad. Finomliszt helyett, érdemes teljeskiőrlésű, vagy kenyérlisztet választani, és utána a továbbiakban azt a típust használni az etetéshez.

Ha sütni szeretnél, az anyakovászból veszel ki egy adagot, a maradékot pedig megeteted, hogy tovább fejlődhessen. Fontos, hogy tiszta üvegben vagy edényben tartsd, és mindig lazán fedd le, hogy lélegezhessen. Ha épp nem sütsz gyakran, a hűtőben is tarthatod, ilyenkor hetente egyszer etesd meg, különben elgyengül. A kovász türelmet, figyelmet és szeretetet igénye, cserébe csodálatos, illatos kenyereket ad majd neked.

Facebook

Home

Hirdetések
Ön is hirdethet a Pesti Divatban

 

 

 

FAP Hirdetés
Fine-Art-Photo