A múlt ízei a jövő egészsége
Hagyomány és innováció
2025. június 4-én véget ért a XIV. Szent István napi kenyérverseny. A Magyar Pékszövetség által kiírt kétfordulós szakmai versenyre közel 70 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások a három versenykategóriába. A nevező cégek közel harmada új versenyző, termékeik számára az idei az első megmérettetés. A szakmai zsűri által az első körben kiválasztott pékáruk kerültek be a sajtónyilvános második fordulóba.
A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak Pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat.
A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriába 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.
Versenyfeltételek kategóriánként
A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő „Szent István napi kenyér”. A termék hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készül. Követelmény, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.
Az „Innovatív kenyér” kategóriájában valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználása szintén elvárás volt.
A „Sétáló sütemény” kategóriájának követelményei: a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság meg az érzékszervi tulajdonságok – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező bíráló bizottság.
A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy az ország szinte minden részéről érkeztek kézműves és nagyüzemi pékmesterek bemutatni a legújabb fejlesztéseiket. A nevezők közel harmada első alkalommal indult el a megmérettetésen – ez egyértelmű jele annak, hogy a fiatal, lelkes vállalkozók is egyre nyitottabban fordulnak a szakmai kihívások felé.
„Az egészséges életmód és a hagyományos technológiák újrafelfedezése egyre meghatározóbb a versenytermékeknél. A piac számára a frissesség mellett fontos szempont a természetes, kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A Magyar Pékszövetség elnöke megjegyezte: a szakemberek az utóbbi években bátrabban alkalmaznak különleges fűszereket, magvakat, gabonákat egy-egy új termék fejlesztése során.
A verseny zsűrizése mindig anonim módon zajlik, a szakmai bírálóbizottság nem tudja, hogy mely terméket mely cég készítette, csak a regisztrációs sorszáma kerül feltüntetésre. A zsűri tagjai egyedileg pontoznak, a pontozólapok összesítése titkos. A verseny második fordulójába összesen 30 termék jutott (9-9 db kenyér és 12 db sétáló sütemény). A „Szent István napi kenyér” kategória győztesét a nyár folyamán az Országházban jelentik be. A legjobb pékárukkal a nagyközönség először a Magyar Ízek Utcájában ismerkedhet meg.
A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sétáló süteményé 200 ezer forint díjban részesül.
Bírólóbizottság tagjai:
A Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategória zsűritagjai:
- Ilonka Boldizsár – a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja
- Kászpári Károly – a Magyar Pékszövetség Baranya-Somogy-Tolna megye régiójának elnöke, a Fristen Kft. ügyvezetője
- Király István – a Magyar Pékszövetség Bács-Kiskun megye régiójának elnöke, a Király Pék és Társa Bt. alapítója
- Knezsik István – Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), illetve az Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke
- Nagy László – Backaldrin Hungária Kft. bemutatópéke, pékmestere
- Németh László- IPOSZ elnöke
- dr. Pleva György – Nébih, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója
- A Sós sétáló sütemény kategória zsűritagjai: Gyenge Katalin – a zsűri elnöke, a balatonkenesei Katica Pékség, Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje, a Magyar Pékszövetség Fejér-Komárom megye régiójának korábbi elnöke
- Benzsay Krisztián – az IREKS-STAMAG Kft., szaktanácsadója és pékmestere
- Both Ákos – a Magyar Zeelandia mesterpéke
- Kószó Katalin – a Puratos Hungary Zrt., cukrász és pékmestere
- Selmeczi László – Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke és ügyvezetője
- Szécsényi Tamás – NAK, Élelmiszeripari Igazgatóság igazgatója