V60 Challenge – Filterkávé verseny

filterkávé
WCS Hirdetés
Web Creator Studi

Óriási sikerrel zárult a 2025 Budapest V60 Challenge

Az esemény nem csupán egy izgalmas megmérettetés volt a filterkávé készítés mestereinek, hanem a specialty kávé kultúra ünnepe is, amely rengeteg érdeklődőt vonzott.  A verseny izgalmai mellett számos programmal várták a szervezők a látogatókat.

filterkávé

Kávékülönlegességek és kóstolók: Beautiful Beans Kenyai kávét cold brewként, Poetic Beans Burundit espressoként, valamint a limitált kiadású Hi New Beans! Az Art & Coffee Series filterkávéját a Blooming Beans-et V60 filterkávéként élvezheti.

Egyedi alkotások: Sáfrán Anett keramikus bemutatta az aroma csészék készítésének fázisait, prototípusait, a csészékből meg lehetett kóstolni a versenykávét.

Hangulat: Profi DJ, Pálfiú és MC-k gondoskodik az egész napos hangulatról.

Networking: Lehetőség volt tapasztalt baristákkal, szakértőkkel és a kávéipar szereplőivel való eszmecserére.

Étel/ital: Különlegesen összeválogatott étel- és ital kínálat volt a pultban, melyeket a Nicaraguai tradíciók inspiráltak.

A tágas napfényes helyszínt egyedileg festett jutazsákok és frissen vágott kamilla virágcsokrok varázsolták egyedivé.

filterkávé

Tóth Nóra a Sziasztok New Beans! szakmai vezetője a 2025 Budapest V60 Challenge versenyen, @Hinewbeans

Szia New Beans! és Edison & Jupiter Specialty kávézó tulajdonosa, Tóth Nóra folyamatos limitált kiadások mentén keresi a különleges specialty kávék és kortárs művészet kapcsolódási pontjait.

filterkávé

A versenyen debütáló kávé művészi bemutatására Sáfrán Anett keramikus művészt kérte fel, hogy alkosson egyedi, minden szenzoriális élményt kiszolgáló aroma csészét.

A Bloom Beans Nicargua limitált kiadás nemcsak egy kivételes termőterületről származik, hanem egyedi feldolgozásának teljes ízvilágát kínálja.

Tóth Nóri számára kiemelten fontos, hogy zöld árut közvetlenül olyan farmerektől szerezze be, akik kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható gazdálkodásra és a természetes ökoszisztéma védelmére. A verseny kávé Nicaraguából, a több mint 50 éve családi tulajdonban lévő Los Granadillos farmról, San Fernandotól érkezett.

„Azért választottam ezt a kávét, mert az egyedi ízjegyek mellett az anaerob feldolgozás és a parainema variáns izgalmas receptet tesz lehetővé versenyzők számára. Szakértő kezekben ebből a termékből nagyon sokféle izgalmas ízt lehet előcsalogatni.”

Bár eredetileg ezt a variánst ellenálló képessége miatt fejlesztették, az utóbbi években az ízvilága miatt vált keresett. Illatos, virágos aromák, élénk citrusos savasság és lágy, selymes test jellemzi.

A filterkávé versenyen a nevezők a kávét egyedi receptjeik szerint készítették el

különböző módokon. A verseny egyik érdekessége, hogy a szokásoktól eltérően, a verseny előtt nem volt elérhető a termék és annak adatlapja, így a nevezőknek a helyszínen, minden rendelkezésre álló technikai tudásukra támaszkodva kellett alkotni egy receptet mindösszesen 7 perc alatt.

filterkávé

A verseny győztese, Mészáros Gergő, aki a BME-n szerzett gépészmérnök diplomát. „Fun fact: én nem kávés szakmabeli vagyok, mérnök, ilyen formán pedig nekem a kivonatolás inkább egy sokváltozós műszaki probléma”. A családnak Szegeden van egy kis sütizője, ami exkluzív szombati nyitvatartási napokon elérhető egy finom süteményre és különleges kávés italokra.
Ha valaki otthon kipróbálná a receptet, megosztotta velünk Gergő:
„20/ 320gr ( a nagy dripper miatt a nagy mennyiség); 60gr bloom 01:00-ig 96 fo tés elég, swir l; első felet az addig lehűlt szokásos (93-94fok) 130gr (az utolsó 20gr center pour) majd fel s viszonylagec 3-4gr, majd gyors 3-4gr, 1 gyors 9 amilyen lassan a kancsó engedte és az utolsó 20gr itt is center pour majd swirl.
A pour rate-t nem tudtam szépen kontrollálni, ezért játszottam a hőmérsékletet szörffel, hogy egyben maradjon az ital. Az azonnali hőmérséklet és fermentáció miatt inkább a kontaktidő növelése volt a cél, kerülve a legkisebb bypasst, 03:00 körül vártam a lefolyást 580um beállítás mellett.”

filterkávé
Versenyző a 2025 Budapest V60 versenyen. @Hinewbeans

A Hi New Beans! Weoldala és szociális oldalai érdekesek lehetnek, mert elindult a nyári projekt, aminek kereteiben egy különleges Kolumbiai Gesha kávét köt össze Nóri egy kortárs zenei alkotással. „Őszre is vannak már terveim, amikor egy bean-to-bar csokoládét szeretnék kihozni egy különleges specialty kávéval. A csokit megtaláltam, a többit még keresem. A koncepció lényege, hogy megalkossuk a tökéletes kávé-csoki párost”.  -mondta el Tóth Nóra.

Facebook

Home

Hirdetések
Ön is hirdethet a Pesti Divatban

 

FAP Hirdetés
Fine-Art-Photo