Hagyomány és innováció
XIV. Szent István napi Kenyérverseny I. forduló
Friss kenyér illata lengte be a XIV. Szent István napi kenyérverseny I. fordulójának helyszínét. A Magyar Pékszövetség által április elején 14. alkalommal kiírt szakmai versenyre közel 70 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások a három versenykategóriába. A nevező cégek közel harmada új versenyző, termékeik számára az idei az első megmérettetés.
A szakmai zsűri által az első körben már kiválasztott kenyerek kerültek be a 2025. júniusban megrendezésre kerülő második fordulóba.
A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak Pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat.
A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriába 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.
Verseny feltételek kategóriánként
A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő „Szent István napi kenyér”, ahol olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.
Az „Innovatív kenyér” kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználása szintén elvárás volt.
A Sétáló sütemény kategóriájának követelményei, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság és az érzékszervi tulajdonságok.
Így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre is figyelt a bírálat során a sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező bíráló bizottság.