A Pajta nyerte az év legnagyobb elismerését
A hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseménye, a Dining Guide Év Étterme Gála, ahol kihirdették 2025 legjobbjait. Az Év Étterme díjat idén az őriszentpéteri Pajta nyerte, míg a Best Of The Best címet továbbra is a Stand őrzi. Az Év Szerethető Étterme a Alelí Budapest lett, az Év Fenntartható Étterme díjat pedig a SALT érdemelte ki.
Az est során számos szakmai különdíj is kiosztásra került: idén először az Év Legjobb Pizzája elismerést az encsi Anyukám Mondta kapta, az Év Ifjú Séftehetsége díjat pedig Tóth Keve, a Casa Christa új séfje vehette át. A szervizszakma kiemelkedő alakjait is elismerték: az Év Szervizembere díjat Becker Gábor, a Kollázs Brasserie & Bar étteremvezető-helyettese és vezető sommelierje érdemelte ki, Az Év Sommelierje pedig Kiss Ferenc, az Alelí és a BiBo Budapest vezető sommelierje lett.
Dinamikus változások a hazai gasztronómiai térképen
A Dining Guide TOP100 Étteremkalauz a hazai gasztronómia legrégebbi és egyik legmeghatározóbb szakmai kiadványa – évről évre megbízható iránytűként segíti azokat, akik minőségi vendéglátóhelyeket keresnek szerte az országban. Legfrissebb kiadása is érzékenyen reagál a hazai gasztrotérkép folyamatosan változó dinamikájára.
„Egyes helyek bezárnak, mások szinte hónapok alatt futnak fel. Ezért kiemelten fontos, hogy a végső értékeléseknél a legfrissebb állapotokat tükrözzük” – hangsúlyozta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója és gasztronómiai szakértője.
A hazai gasztronómiai életben új fejezet nyílt: van egy étel, amely tökéletesen reflektál a mai magyar gasztrokultúra lendületes fejlődésére – ez pedig nem más, mint a pizza. Az idei évben egy új TOP50-es listával a legjobb hazai pizzériák is ajánlottak. Magyarországon az elmúlt években a legnépszerűbb alternatív vendéglátóhelyek a pizzériák, amelyek közül több magas minőséget képviselő hely az ország kisebb településein is elérhető.
„A hazai pizzériák kínálata nagyon sokszínű és egyre magasabb színvonalú, elmondható, hogy a TOP pizzériáink már nemzetközi szinten is jól teljesítenek” – mondta Herczeg Zoltán.
A gálán az Év Étterme díj átadása előtt színpadra szólították az est különdíjasait: a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2022 óta a Dining Guide – Master Good Best Of The Best, vagyis a legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azon egységeknek példamutató teljesítményét, amelyek korábban minimum háromszor érték el a kategóriájuk legjobb helyezését.
A díjat immáron negyedik alkalommal a Stand vehette át.
A Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme díjat az Alelí Budapest kapta az olasz és magyar konyha alapos és szenvedélyes összekapcsolása, a kompromisszumot nem ismerő, autentikus alapanyag-választás, valamint a barátságos és professzionális szerviz eredményeként.
A vendégek döntéseit ma már nemcsak az ízek, az ár vagy a design befolyásolja – egyre fontosabb szempont, hogy az adott hely mennyire működik tudatosan és felelősen.
A Dining Guide – Bibo & Cleaneco Az Év Fenntartható Étterme díjjal idén a SALT éttermet jutalmazta: Az étterem az észak-európai, úgynevezett „nordic” stílust követi, amely a helyi alapanyagokat naturális és formabontó szemlélettel értelmezi újra.
Az encsi Anyukám Mondta vehette át a Dining Guide Az Év Legjobb Pizzája díjat. Magyarország egyik legmeghatározóbb vidéki vendéglátó egységének kínálata személyes történeteken alapul, miközben a hagyományos olasz és magyar gasztronómiát izgalmasan vegyíti a modern, kortárs megközelítéssel.
A Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séftehetsége díjat Tóth Keve séf számára nyújtották át, aki 2025-től a balatonszőlősi Casa Christa konyhájának irányításáért és az étlap finomhangolásáért felel.
A Dining Guide – Caffé Perté Az Év Szervizembere díj nyertese Becker Gábor, a Kollázs Brasserie & Bar étteremvezető-helyettese és vezető sommelierje lett, aki a professzionális, magas színvonalon megvalósított éttermi szerviz munkájával járul ahhoz, hogy a Kollázs mára Budapest egyik legmegbízhatóbb éttermévé nőte ki magát.
A Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelierje díjjal pedig Kiss Ferencet ismerte el, a Dorothea Hotelben található két jellegzetes étterem, az Alelí és a BiBo Budapest vezető sommelierjét.
Egy csokorban a hazai gasztronómia legjobb szereplői
A Dining Guide leghosszabb ideje fennálló magyar étteremkalauzként – ahogyan ez idő alatt a vendéglátóhelyek is a modernizáció útjára léptek – mind tesztelési metódusukat, mind kiadványukat szüntelenül fejlesztik. Szemléletmódjuk és alaposságuk megfeleltethető az európai étteremkalauzok színvonalának, ám az elmúlt több mint két évtizedben nemcsak a Dining Guide, hanem a gasztronómiáról tudatosan gondolkodó közönség is gyarapodott. Éppen ezért elengedhetetlennek tartják, hogy a Dining Guide tesztelői professzionálisan, részletekbe menően és korrekten értékeljék a hazai éttermek teljesítményét, evolúcióját.
„Míg a Michelin Guide szempontrendszereit jól ismerjük és a vizsgálati metódusunk is egyezik, fontos kiemelni, hogy a Dining Guide a hazai gasztroszcénában vizsgálódik. Nem hasonlítja össze a magyar és a nemzetközi éttermeket. Kalauzunkkal elsősorban a magyar vendégeket segítjük az étteremválasztásban, valamint a szakma szereplői is sokat meríthetnek a maximálisan objektivitásra törekvő rangsorolásokból, leírásokból” – mondja Herczeg Zoltán.
A Pajta lett az Év Étterme 2025-ben
Az Év Étterme díj odaítélésének feltételrendszere 2024-től jelentősen megváltozott. Tavaly óta nem a TOP10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a TOP10-es listán szereplő hely, amely több szempont figyelembevételével is a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja.
A családi vállalkozásként működő őriszentpéteri Pajta országszerte elismertté vált egyedi „farm-to-table” koncepciójának köszönhetően. Az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem szemléletét a skandináv gasztronómiai irányzat határozza meg. Az étterem felelősségteljes elköteleződése a fenntarthatóság és az Őrség gasztronómiai hagyományai iránt példaértékű. Tulajdonosai a fiatal házaspár, Kvasznicza Flóra és Ferenc, akik Budapestet hátrahagyva az Őrségbe költöztek, hogy megvalósítsák álmukat.
A konyha élén Akács István áll, aki a hazai és nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalatait kamatoztatva alkot kifogástalan minőségű, precíz és kreatív menüsorokat.
A 2025-ös Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:
Dining Guide Év Étterme Díj: Pajta
Különdíjak:
- Dining Guide – Master Good Best Of The Best Restaurant: Stand
- Dining Guide – Mobilsofa Az Év Szerethető Étterme: Alelí Budapest
- Dining Guide – Bibo & Cleaneco Az Év Fenntartható Étterme: SALT
- Dining Guide Az Év Legjobb Pizzája: Anyukám Mondta
- Dining Guide – Chef Market Az Év Ifjú Séftehetsége: Tóth Keve, Casa Christa
- Dining Guide – Caffé Perté Az Év Szervizembere: Becker Gábor, Kollázs Brasserie & Bar
- Dining Guide – Magyar Bormarketing Ügynökség Az Év Sommelierje: Kiss Ferenc, Alelí Budapest és Bibo Budapest
TOP10+2 Étterem:
- Platán Gourmet Étterem
- Rumour By Rácz Jenő
- Pajta
- 42 Restaurant
- SALT
- Babel Budapest
- Essência Restaurant – Tiago & Éva
- Sauska 48
- Borkonyha Étterem
- Costes Downtown
- Spago Budapest By Wolfgang Puck
- Costes Restaurant